TC Uyruklu Öğrencilerin Kayıt-Kabul Koşulları
- YKS
- Dikey Geçiş
- Yatay Geçiş
YKS
TC uyruklu öğrenciler, KKTC üniversitelerinin lisans ve ön lisans programlarına ÖSYM tarafından düzenlenen Yüksek Öğretim Kurumları sınavı (YKS) puanlarıyla ÖSYM tarafından yerleştirilirler.
Yetenek sınavı gerektiren programlar için ise öğrencilerin TYT (Temel Yeterlilik Testi)’den en az 150 ham puan almış alarak ilgili üniversiteye başvurmaları gerekmektedir.
YKS ile Kayıt Yaptırmaya Hak Kazananlar İçin Gerekli Belgeler:
Kayıt yaptırma hakkı elde eden öğrenciler, gerekli kayıt evrakları ile ÖSYM tarafından yerleştirildiği üniversitenin Türkiye Temsilciliklerine ya da KKTC’de Öğrenci İşleri Birimine başvurarak kayıt yaptırabilirler.
- Lise diplomasının aslı
- 12 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgâh belgesi
- YKS sonuç belgesi (internet çıktısı)
- TC Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alınan ve tüberküloz için akciğer skopisi veya akciğer grafisi ile HIV ve HCV tektiklerini içeren sağlık raporları (Spor Bilimleri Fakültesi ile Hemşirelik bölümünü düşünenler tam teşekküllü kurul raporu alacaktır)
- 29 yaşından büyük erkek adayların askerlikle ilişkilerinin olmadığına dair belge. (Askerlik Durum Belgesi)
- KKTC’de 3 aydan fazla ikamet edecek olan TC Vatandaşlarının ülkeye pasaportla giriş yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle öğrencilerin KKTC’ye gitmeden önce Türkiye’de pasaport almaları veya yenilemeleri gerekir. KKTC mevzuatına göre TC uyruklu öğrencilerin ilk kayıt işlemlerinde sağlık raporlarını ibraz etmeleri istenmektedir. Yalnızca TC Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alınan ve tüberküloz için akciğer skopisi veya akciğer grafisi ile HIV ve HCV tetkiklerini içerir sağlık raporları KKTC makamları tarafından kabul edilmektedir.
DGS
KKTC üniversitelerinden Türkiye’deki üniversitelere veya Türkiye’deki üniversitelerden KKTC üniversitelerine Dikey Geçiş yapılabilmektedir. Ön lisans programlarından mezun olup, lisans programlarına geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puanlarıyla ÖSYM tarafından yerleştirilirler.
DGS ile Kayıt Yaptırmaya Hak Kazananlar İçin Gerekli Belgeler:
- DGS yerleştirme sonuç belgesi
- Nüfus Cüzdanının bir adet fotokopisi
- Ön lisans Diplomasının aslı veya Mezuniyet Belgesinin aslı
- On iki adet vesikalık fotoğraf
- Erkek adayların askerlikle ilişkilerinin olmadığına dair belge
- Dönem Harcının (ya da ilk taksiti) yatırıldığını gösteren banka dekontu
- Sağlık Raporu
- Transkript belgesi.
Yatay Geçiş
KKTC üniversitelerinden Türkiye’deki üniversitelere veya Türkiye’deki üniversitelerden KKTC üniversitelerine yatay geçiş yapılabilmektedir.
Yatay Geçişlerde YÖK mevzuatı esas alınmaktadır. Buna göre;
Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş:
Başarı koşullarına bakılmaksızın, öğrencinin girdiği yıl aldığı puanlara göre değerlendirilen yatay geçiş yöntemidir. Yönetmeliğe göre, Türkiye veya KKTC’deki bir üniversiteye merkezi puanla yerleştirilmiş ve halen kayıtlı olan öğrenciler başvurabilir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları yatay geçiş yapmak istenen programın o yıl gerçekleşen taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. İngilizce Hazırlık sınıfı dahil tüm sınıflarda başvuru yapılabilir. Öğrenciler, bu tür yatay geçiş hakkından yalnızca bir kez yararlanabilirler.
Kısaca,
- Türkiye’deki veya KKTC’deki bir üniversiteye merkezi puanla yerleştirildiysen ve halen kayıtlıysan başvuru yapılmaktadır.
- Kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanları geçmek istediğin programın o yıl gerçekleşen taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalı.
- Hazırlık birimi döneminden itibaren tüm düzeylerde ve puanın tutan her bölüme başvuru yapılmaktadır.
- Başarı koşullarına bakılmaksızın, sınava girdiğin yıl aldığın puana göre yatay geçiş yapabilirsin. (Bu tür yatay geçişten yalnızca bir defa yararlanılabilmektedir.)
Başvuru için gerekli olan belgeler:
- Öğrencinin kayıtlı olduğu kurumdan getireceği öğrenci belgesi
- Transkript
- Tüm puanları gösteren ÖSYS Sonuç Belgesi .
- Dilekçe
- Disiplin Belgesi
Liseyi Yurtdışında Bitiren T.C. Uyruklu Öğrencilerin Kayıt Şartları
Ortaöğrenimini yurt dışında (KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti hariç) tamamlayan ve KKTC üniversitelerinde öğrenim görmek isteyen öğrenciler, eğitimlerine ara vermeden MEB’den alacakları lise diploması denklik belgesi ile kayıt için başvuruda bulunabilirler.
TC – KKTC (Çift Uyruklu) Öğrenciler
TC – KKTC uyruklu ve liseyi Türkiye’de bitiren öğrenciler, YKS sonuçlarına göre veya KKTC Üniversitelerinin kendi “Giriş ve Burs Sınavına” göre yapılan yerleştirme ile kayıt hakkı elde edebilirler.
Yükseköğretim Kurumları Denetleme ve Akreditasyon Kurulu – YÖDAK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nin 15 Ocak 1993 tarihli birleşiminde kabul olunan 2/1993 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Kuruluş, Görev, Denetleme ve Akreditasyonu Yasası” ile kuruldu. Kurul, bir başkan ve on dört üye olmak üzere on beş kişiden oluşur. YÖDAK Başkanı olarak Prof. Dr. Akile Sarıoğlu Büke görevini sürdürmektedir.
YÖDAK, Lefkoşa Köşlüçiftlik’te 28 Kasım Sokak No:11’de hizmet vermektedir.
Telefon numaraları: 0392 228 43 46 – 0392 228 43 47 -0392 228 23 48 – 0392 228 13 49 Faks: 0392 0392 228 83 42
Üniversitelerinin hepsi uluslararası denklikler, akreditasyonlar ve üyelikler ile yüksek öğrenimde çıtayı yükseltmeye devam ediyor: 2018 YÖDAK verilerine göre; KKTC’de kurulan ilk 5 üniversitenin (Doğu Akdeniz Üniversitesi – Yakın Doğu Yakın Doğu Üniversitesi – Girne Amerikan Üniversitesi- Lefke Avrupa Üniversitesi – Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi) önderliğinde, üniversitelerin üye olduğu uluslararası kuruluşların sayısı 106’ya yükseldi. YÖK başta olmak üzere Türkiye’den 64 kuruluşa üyeliği bulunan KKTC üniversitelerinin toplam üyelik sayısı Aralık 2018 yılı itibariyle 170’i buldu. Ayrıca üniversitelerin toplam 127 programı, 20’nin üzerinde uluslararası kuruluştan akredite edilmiş durumda.
Bu kuruluşların başında dünyanın en büyük ve en prestijli sağlık akreditörü olan JCI; Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kuruluşu ACPE; Uluslararası Eczacılar Birliği FIP; Mühendislik, Bilişim, Doğal Bilimler ve Matematik Bölümleri Akreditasyon Kurumu ASIIN; hukuk ve sosyal bilimler de dahil ekonomi ve yönetim üzerine programları denetleyen FIBBA; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği FEDEK; Avrupa Halkla İlişkiler Eğitimi ve Araştırma Birliği EUPRERA; Uluslararası İletişim Birliği ICA geliyor.