- Kuzey Kıbrıs pahalı bir ülke mi?
Türkiye’de yaşayanlar için Kuzey Kıbrıs’ta hayatın “çok pahalı” olduğu yönünde bir önyargı var. Oysa burası bir öğrenci adası; nüfusun büyük çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturuyor. Dolayısıyla hayat da öğrencilere göre şekilleniyor burada. Öğrenci standartlarındaki bir yaşam Türkiye’den farklı olmadığı gibi İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerdeki öğrenci yaşamından da çok daha ekonomik! Ev kiralarını karşılaştırmak bunun için yeterli olur. - Adada su yokmuş, o yüzden içme suyu da çok pahalıymış… Bu doğru mu?
Maalesef KKTC ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri su konusu! İçme suyunun çok yüksek fiyatlarla satıldığı tamamen yanlış bir bilgi. Türkiye’den gelen su markalarının ücretleri Türkiye ile hemen hemen aynı; çok küçük bir fiyat farkı var. Adanın yerli su markalarının ücretleri ise Türkiye’de ki birçok ilden daha uygun. Örneğin; 19LT damacana su 5TL ile 6 TL arasındadır. Oysa aynı özellikteki bir damacana suyu İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde ortalama 10 TL’ye bulabilirsiniz! - Özellikle aileler için kumarhane endişesi var. Öğrenciler kumarhanelere girebiliyor mu?
Ailelerin çocukları için bu yönde bir endişeleri var ancak; casinolara giriş yaşı yasalarla sınırlandırılmış durumda: Giriş için 25 yaş ve üzeri olmak gerekiyor. Dolayısıyla öğrencilerin kumarhanelere girişi yasak! - KKTC üniversitelerinden mezun olanlar “denklik” sorunu yaşıyormuş. Buradaki üniversitelerden aldığımız diploma Türkiye’de geçerli değil mi?
ÖSYM Kılavuzunda yer alan tüm KKTC üniversiteleri TC Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’na bağlıdır. Dolayısıyla ÖSYM ile yerleşen öğrencilerin mezuniyetten sonra herhangi bir “denklik” sınavına girmelerine veya “denklik” işlemi yapmalarına gerek yok. Öğrenciler, Türkiye’de bulunan herhangi bir devlet üniversitesine yerleşen ve mezun olan öğrenci ile aynı hak ve statüye sahip olur. - KKTC üniversitelerinden alınan diplomaların uluslararası geçerliliği var mı?
ÖSYM Kılavuzunda yer alan tüm KKTC üniversiteleri YÖK onaylı olduğu gibi, Uluslararası Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu ve İslam Ülkeleri Üniversiteleri Federasyonu’nu gibi uluslararası kuruluşlara da tam üyedir. Ayrıca üniversiteler tıp, mühendislik, diş hekimliği, eczacılık, iktisadi ve idari bilimler ve fen-edebiyat fakülteleri gibi hemen hemen tüm branşlarda sahip oldukları uluslararası akreditasyonlar ile de eğitim kalitesini tescillemiş durumda. Dolayısıyla KKTC üniversitelerinden aldığınız diploma uluslararası tanınırlığa sahiptir. Örneğin adanın ilk tıp fakültesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunları Amerika Birleşik Devletleri Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girip Amerika dahil olmak üzere Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya gibi birçok ülkede uzmanlık eğitimi alabilme imkanına sahip. Benzer şekilde KKTC’de mühendislik, mimarlık ya da başka herhangi bir fakülteden mezun olanlar da dünyanın pek çok ülkesinde çalışabiliyor.
Ayrıca KKTC’deki yoğun öğrenci nüfusunun çoğunluğu (%70’i) Türkiye’den olsa da yaklaşık 140 ülkeden gelen “uluslararası” statüdeki öğrencinin de yükseköğretim için Akdeniz’in bu güzel adasının tercih ettiğini ve mezuniyetten sonra kendi ülkelerinde ya da başka ülkelerde profesyonel hayatlarına devam ettiklerini hatırlarız! - KKTC’deki üniversitelerin puanları neden düşük?
KKTC üniversitelerinde bölüm puanları öğrenci adaylarının ilgili bölümlerdeki tercihlerine göre değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla bu durumun üniversitelerin eğitim kalitesini sorgulatmasını beklememeliyiz. KKTC üniversiteleri sahip olduğu ulusal ve uluslararası akreditasyonlar ile dünya standartlarında eğitim verdiğini ispatlıyor. - KKTC’den Türkiye’deki bir üniversiteye yatay geçiş yapılabiliyor mu?
KKTC üniversiteleri YÖK’e bağlı olduğundan buradaki bir üniversiteden Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye yatay geçiş yapabilirsiniz. Aynı şekilde Türkiye’deki bir üniversiteden de KKTC’deki bir üniversiteye yatay geçiş yapma hakkınız var. Bunu da “merkezi yerleştirme puanı” ya da “1. sınıftan sonra başarı notu/ genel not ortalaması” ile yapabilirsiniz. - Çift Anadal ve Yandal imkanı var mı?
KKTC üniversitelerinde lisans ve önlisans eğitimlerini başarıyla sürdüren öğrenciler için çift anadal (ÇAP) ve yandal programlar bulunuyor. Hatta bu programlar için de burs sağlayan üniversiteler mevcut. Her üniversitenin ÇAP ve yandal programları birbirinden farklı. Dolayısıyla detaylı bilgi için ilgili üniversitelerle görüşmenizi öneririz. - Öğrenciyken aynı zamanda çalışma şansımız var mı?
Öğrenciler, üniversitelerin çeşitli birimlerinde ihtiyaç duyulduğu durumlarda yarı zamanlı çalışabiliyorlar. Öğrencilerin, KKTC yasalarına göre haftada 20 saat, yarı zamanlı olarak üniversite dışında çalışmaları da mümkün. - KKTC’ye ulaşım en kolay nasıl sağlanıyor?
Türkiye’nin büyük şehirlerden KKTC’ye her gün düzenli uçak seferleri var. KKTC’ye uçuş süresi İstanbul ve İzmir’den 70 ile 75 dakika, Ankara’dan 50 dakika, Adana ve Antalya’dan ise sadece 30 dakikadır. Tüm uçuşlar Ercan Devlet Havalimanı’na yapılır.
Ayrıca; Girne ve Gazimağusa limanlarından Mersin, Antalya ve Taşucu limanlarına karşılıklı düzenli feribot ve deniz otobüsü seferleri mevcut. TC vatandaşları kimlik veya pasaport ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapabilirler. - Öğrenciler KKTC’ye girişlerini pasaportla mı yoksa nüfus cüzdanıyla mı yapacaklar?
KKTC’de öğrenim görecek öğrencilerin ülkeye pasaportla giriş yapması gerekiyor. Bu nedenle öğrenciler KKTC’ye gelmeden önce kendi ülkelerinden en az bir yıl süreli olarak pasaportlarını almalılar. İlk kez kayıt yaptıracak öğrencilere, harçsız öğrenci pasaportu almalarını sağlayacak belge, kayıt sırasında üniversiteler tarafından veriliyor.
Bunun yanında; TC uyruklu öğrencilerin KKTC’de bulundukları sırada yapacakları pasaport işlemleriyle ilgili tüm bilgileri, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin web sitesinden öğrenebilirler.
TC uyruklu aileler için ise pasaport zorunluluğu bulunmuyor. TC vatandaşları KKTC’ye nüfus cüzdanı ile giriş yapabiliyor. - Pasaportum olmadan KKTC’ye giriş yapabilir miyim?
Pasaport çıkartma işlemlerini tamamlayamayan TC uyruklu öğrenciler, KKTC’ye nüfus cüzdanı ile giriş yapabilir. Bu durumda, ülkeye girişte verilen kalma süresine kadar kalınabilir. Kalma gününün aşılması durumunda ise günlük maddi ceza uygulaması bulunuyor. - Öğrencilerin KKTC’ye giriş yaparken vize ve oturma izni almaları gerekecek mi?
TC vatandaşlarının KKTC’ye girişlerinde vize uygulaması bulunmuyor. Ancak KKTC muhaceret yasası gereği; TC ve üçüncü ülke uyruklu tüm öğrencilerin bu izini almaları zorunlu. Gerekli işlemler KKTC İçişleri Bakanlığı’nın “online” öğrenci ikamet izin portalı üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Online öğrenci ikamet izin portalı: https://permissions.gov.ct.tr/login - 18 yaşından küçükler KKTC’ye giriş yapabilir mi?
Evet, yapabilirler. Ancak bu kişilerin, anne veya babalarından alınacak noter tasdikli muvafakatname ile KKTC’ye giriş yapmaları mümkün olabiliyor. - Kayıt sırasında sağlık raporu gerekli mi?
KKTC mevzuatına göre KKTC’de öğrenim görecek tüm öğrencilerin ilk kayıt işlemlerinde sağlık raporlarını ibraz etmeleri isteniyor. Sağlık Raporu KKTC Sağlık Bakanlığı veya TC Sağlık Bakanlığı’na bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alınan akciğer skopisi veya akciğer grafisi ile HIV- HCV-HBSAG-RPR taşımadıklarına dair tetkik sonuçlarını içermeli. - Sağlık sigortası gerekli midir? Nasıl yaptırılır?
KKTC’de öğrenim gören TC ve üçüncü ülke uyruklu öğrenciler KKTC Sağlık Fonu Yasası ve Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü çerçevesinde, her mali yılın başında asgari ücretin %10’nu kadar KKTC Sağlık Bakanlığı’na prim ödedikleri takdirde primi ödenen yıl için kamu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanırlar. Söz konusu primi ödemeyen öğrenciler kamu sağlık kurumlarına başvurduklarında kendi olanakları ile tam ücret tarifelerine tabi olurlar ve tedavi gördükleri kuruma gerekli ödemeyi yaparlar.
Bu arada adanın en büyük ve en donanımlı üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin de kendi bünyesindeki Tıp Fakültesi Hastanesi ile KKTC’de öğrenim gören SGK kapsamındaki tüm öğrencilere ücretsiz sağlık hizmeti verdiğini de hatırlatalım. - Havaalanından üniversitelere ulaşım nasıl sağlanıyor?
Ercan Havaalanı’ndan üniversite kampüslerine taksi ve havaalanı taşımacılık hizmetleriyle ulaşmak mümkün. Ancak, her eğitim-öğretim yılı başlangıcında üniversiteler tarafından tarafından havaalanından kampüslere ücretli/ücretsiz servis hizmeti düzenlendiğini unutmayın!
Kıbrıs Havaalanları Servisi (KIBHAS LTD.)’nin seferlerine ise kibhas.org adresinden ulaşabilirsiniz. - Şehirlerarası ulaşım nasıl sağlanıyor?
KKTC’nin başkenti Lefkoşa’dan tüm şehirlere dolmuşlar ile ulaşım sağlanabilir. Bunun dışında; Girne – Alsancak, Girne – Gazimağusa arasında da karşılıklı seferler mevcut. - Türkiye’deki telefon hattımı Kıbrıs’ta kullanabilir miyim?
KKTC’ye gelmeden önce cep telefonlarının yurtdışı görüşmelere açılması gerekiyor. Ancak TC hattı Kuzey Kıbrıs’ta kullanıldığında “Uluslararası Görüşme(Roaming)” tarifesi ile ücretlendirme yapıldığından daha ekonomik olması için KKTC’ye geldiğinizde mutlaka KKTC’deki GSM operatörlerinden birine geçmelisiniz. (KKTC’de Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kuzey Kıbrıs Telsim (Vodafone) operatörleri hizmet veriyor.) - Güney Kıbrıs’a istediğimiz gibi geçiş yapabiliyor muyuz?
Türkiye vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçiş izni yok. Güney Kıbrıs’a gitmek için vize alıp Atina üzerinden gitmeniz gerekiyor.
Sık Sorulan Sorularegitim2020-06-02T14:51:32+03:00