Güneyinde Beşparmak Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz’le çevrili liman kenti Girne, Kıbrıs Adası’nın gözde beldelerinden biridir. Girne, marinayı çevreleyen, yarım ay biçiminde dizilmiş restoranları, barları, eski Venedik evleri, yürüme mesafesindeki çarşısı ile Akdeniz’in en önemli turistik merkezlerinden biridir.
Bu şirin kıyı kentinin tarihi MÖ 10. yüzyıla dayanıyor. Ege bölgesinden gelen küçük toplulukların ilk yerleşim yeri olan Girne, aynı zamanda da Kıbrıs’ın eski çağlardaki on krallığından birinin merkezidir. Bu özelliğiyle, Kıbrıs’a hakim olan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşır. Kentin adı Roma kaynaklarında ‘Corineum’ olarak geçer ve tarihi, adanın tarihi ile aynıdır. Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağmalanan Girne, bazı kaynaklara göre MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve kurucularının geldiği ülkedeki bir dağın adı olan ‘Kyrenia’ adını almıştır. Başka bazı kaynaklarda ise MÖ 9. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulduğu belirtilir.
Yüzölçümü 50 kilometrekare olan ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan Girne’de gezilip görülmesi gereken çok sayıda mekan bulunmaktadır.
Girne Antik Limanı
Eski Liman’a uğramadan Kıbrıs ziyaretini tamamlamış sayılmazsınız. Cenevizlerden kalma tarihi bir ada limanıdır Girne Antik Limanı. Balıkçı tekneleri, yatlar bağlıdır. Yazın günübirlik yat turları düzenlenir. Etrafındaki tarihi evler görülmeye değerdir. Cafeleri, restoranları, trafiğe kapalı alanı ile tam bir yürüyüş yoludur. Gecesi ayrı güzeldir. Girne Kalesi ile fark yaratır.
Girne Kalesi
Ada’ya gelip Girne’yi görmemek ve Girne’ye gelip kaleyi görmemek olmaz. Tarihi MÖ’lere dayanan Girne Kalesi’nde gezerken Bizans, Fransız asıllı bir hanedanlık olan Lüzinyanlar, Venedik, Osmanlı ve İngiliz medeniyetlerine ait izlere aynı anda rastlamak mümkün. Bu muhteşem yapının ziyaretçilerine sunduğu tarihi yolculuk kaçırılmamalı!
Kalenin içindeki Batık Gemi Müzesi, kordon boyunda yer alan Halk Sanatları Müzesi ve yine kalenin yakınlarındaki İkona Müzesi de (Archangelos Michael Kilisesi) en çok ilgi gören tarihi yerler arasında yer alıyor.
Ağa Cafer Paşa Camii
Şehir merkezinde, limana yürüme mesafesindeki bir konumda sokak içinde, dönemin Kıbrıs Valisi Ağa Cafer Paşa tarafından yaptırılan Kıbrıs’ın en eski camilerinden biridir (1589). Kesme taşlar kullanılarak yaptırılmış, tek minareye sahip olup günümüze kadar işlevinden ve güzelliğinden bir şey kaybetmeden gelmiştir. Caminin limana inen yolu Arnavut kaldırımlı olup, oturup nefeslenmek ve esen rüzgarla serinlenmek için iyi bir fırsattır.
Baldöken Osmanlı Mezarlığı
Girne şehir merkezinde yer alan Baldöken Osmanlı Mezarlığı, bir Osmanlı Şehitliği’dir. Girne Kalesi’ne üstten bakan bir alanda konumlanmış olan mezarlık kesme taşlardan yapılmış dört tarafı açık, kümbet biçiminde Osmanlı döneminden kalma tarihi yapı özelliği taşır. Rivayete göre de Kıbrıs’ın fethinde şehit olan Osmanlı erleri burada yatmaktadır.
Aziz Hilarion Kalesi
Tarihe meraklı kişilerin özellikle görmesi gereken bir dağ kalesidir. Kıbrıs’a kuş bakışıyla bakma şansı bulursunuz burada. Hatta hava güzel olursa Türkiye’yi bile görebilirsiniz! Yolu biraz dik ve uzun ama, zirve muazzam bir güzelliğe sahip: Beşparmak dağlarını çok net görebileceğiniz bir noktadır. Kıbrıs’ın doğasını merak edenler burayı mutlaka görmeli! Özellikle bahar aylarında ziyaret edilmeli. Rengarenk, buram buram kokan çiçekler doğal bir yerden ziyade, sanki insan eliyle yapılmış bir bahçeyi andırır.
Bir rivayete göre Kıbrıs’ı 1920’lerde ziyaret eden Walt Disney, bu muhteşem kaleyi Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler çizgi filminde de kullanmıştır.
Karmi Köyü
Doğanın tüm güzelliklerini farklı renklerde yansıtan Karmi Köyü, Girne’nin yaklaşık 8 km batısında, Beşparmak dağlarının eteğinde Akdeniz’e göz kırpmaktadır. Bugün burada yaşayanların çoğunluğu İngilizler olmakla birlikte; Amerika, Kanada ve Avrupa’nın bazı ülkelerinden aileler de bulunuyor. Karmi Köyü, attığınız her adımda huzuru ve yaşamı hissedebileceğiniz, doğanın farklı kokularının birbirine karıştığı, adeta bohem bir sığınağı andırır.
Bellapais Manastırı
Girne’nin merkezinden 5 km kadar uzaklıkta bulunan ve anlamı “Barış Manastırı” anlamına gelen Abbaie de la Pais Manastırı,1158 -1205 yılları arasında inşa edilmiş. Kuzey sahillerinin tümüne hükmedebilen görüşü ve güzel dağ manzarası ile Kıbrıs’ta gotik mimari tarzının görülmesi gereken en önemli yer ve eserlerden biridir. Manastırda bugün konser salonu olarak kullanılan bir de salon mevcuttur.
Hz. Ömer Türbesi
Kıbrıs adasının en önemli dini ziyaret yerlerinden biri de Hz. Ömer Türbesi’dir. Girne şehir merkezinden yaklaşık 4 – 5kilometre doğuda bulunan türbede yatan kişilerin, Emevi Halifesi döneminde 647 senesinde gerçekleşen Arap akınları esnasında, Muaviye ordusu komutanlarından biri olan Ömer ve altı arkadaşı olduğu rivayet edilmektedir. Bazı yazarların ve kişilerin düşüncelerine göre Hz. Ömer Türbesi, Kıbrıs’ta İslamiyet’i pekiştirmek ve yaygınlaştırmak adına Makam Türbesi olarak yaptırıldığı düşünülmektedir.
Bufavento Kalesi
Bufavento Kalesi, Kıbrıs’taki Beşparmak Dağları’nda bir kaledir. Deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte bulunan kale, sarp bir tepenin etekleriyle zirvesine inşa edilmiş olduğundan doğal bir savunma sistemine sahiptir. Dağ kalelerinden olan St. Hilarion ile Kantara’nın en yüksek ve en küçüğüdür. Maceralı bir tırmanışın ardından bulutların ötesinden görülen manzara tüm yorgunluğunuzu alacaktır.